lichtkoepel

Een lichtkoepel. Als je op zoek bent naar manieren om meer daglicht te creëren in je huis, dan heb je deze optie vast wel eens voorbij zien komen. Het is een eenvoudige en mooie manier om meer licht te creëren, een ruimte optisch groter te laten lijken of om minder kunstlicht te hoeven gebruiken, wat ten goede komt van de energiekosten en het milieu. Tevens zijn ze er in verschillende afmetingen, materialen en isolatiewaarden te krijgen, dus zit er altijd wel iets tussen wat voor jou goed werkt. Wil jij ook een lichtkoepel kopen? Vandaag geven we je enkele punten waar je op moet letten als je een lichtkoepel met opstand of zonder opstand aanschaft.

Materiaal en isolatie

Lichtkoepels zijn te krijgen in verschillende materialen. Ten opzichte van glas, heeft kunststof enkele voordelen. Zo is het een stuk sterker dan glas van dezelfde dikte en daarnaast is het een veel goedkopere optie dan glas. Tevens ligt het gewicht een stuk lager, wat het veel eenvoudiger maakt om de koepel te plaatsen. Wat betreft kunststof koepels kun je kiezen tussen een acrylaat (plexiglas) koepel of een polycarbonaat koepel. Hierbij is de variant van acrylaat de goedkoopste optie, maar polycarbonaat is een sterkere optie en heeft de hoogste slagbestendigheid. Beiden laten veel licht door. Nog een punt van aandacht als je een lichtkoepel kopen wil, is de isolatiewaarde die de lichtkoepel moet hebben. Als je de koepel plaatst op een plek waar het snel warm of koud wordt, doe je er goed aan om een koepel te nemen met een hogere isolatiewaarde.

Een glasheldere of opale lichtkoepel met opstand

Nog een punt om goed over na te denken als je een lichtkoepel kopen wilt, is of je een lichtkoepel met opstand met een schuine wegloop wilt hebben, of eentje die recht is. Bij een lichtkoepel die schuin wegloopt, treedt over het algemeen veel meer licht toe dan bij een rechte variant, omdat de koepel met schuine zijde aan alle kanten ongeveer 10 centimeter schuin wegloopt. Dit zorgt voor optimale daglicht toetreding. Een rechte opstand zorgt ervoor dat het licht zich minder goed over de ruimte kan verspreiden. De lichtkoepel met opstand kan geplaatst worden in AVP of polyester opstanden. Als laatst moet je de overweging maken of je een glasheldere koepel wilt, of een opale. Een opale koepel geniet de voorkeur wanneer je graag wat meer privacy wilt of dat het daglicht wat minder fel naar binnen schijnt. Een glasheldere koepel wanneer je graag goed door de koepel heen wilt kunnen kijken.

Reacties zijn uitgeschakeld.