straatverlichting

In de buurt Ittersum in het zuiden van Zwolle is in het begin van april nieuwe straatverlichting geplaatst. De gemeente vond dat het tijd was om over te stappen op led-verlichting. Led-verlichting is duurzamer en energiezuiniger dan conventionele verlichting. Wel is de kleur licht van de nieuwe led-lampen vergelijkbaar met die van spaarlampen.

Doordat de lichtmasten en armaturen op dezelfde plek blijven staan hoefden er geen graafwerkzaamheden worden uitgevoerd. Dit zorgde ervoor dat er maar beperkte hinder in de wijk was, iets dat de gemeente graag wilde voorkomen. Voor het plaatsen van de led-verlichting werd gebruik gemaakt van een hoogwerker. Zo was het makkelijk om de lichtmasten stuk voor stuk aan te passen.

Tijdens de vervanging werd ook gekeken naar de staat van de armaturen. De draagconstructies die nog niet helemaal waren afgeschreven werden niet vervangen. In deze gevallen werden slechts de bestaande lampen vervangen door zogeheten retrofit led-lampen.

De gemeente Zwolle heeft aangekondigd dat de werkzaamheden niet beperkt blijven tot de buurt Ittersum. Zo’n 1.500 lichtmasten moeten in de loop van 2016 omgebouwd worden. Ook wordt er nog eens gekeken naar ontsluitingswegen die gedeeltelijk nog oude verlichting hebben. Het doel is om zo de hele stad op het gebied van straatverlichting duurzamer en zuiniger te maken.

Reacties zijn uitgeschakeld.