Het kan een hele opgave blijven om je woning koel te houden in de zomer. Afhankelijk van de woning kun je de zomer heel anders ervaren dan anderen. Heb je bijvoorbeeld een plat dak, een slecht geïsoleerde woning? Of woon je in een flat (vaak een combinatie van beide)? Dan zit je letterlijk gebakken. Om te voorkomen dat je aankomende zomer niet hopeloos in de foetushouding in je vriezer zit zijn hier 4 tips om het hoofd koel te houden deze zomer.
Tip 1: Sluit en bedek de ramen
Het is ongetwijfeld heel verleidelijk om je ramen wagenwijd open te gooien en je buitenjaloezieën omhoog te halen zodra je hoort dat het bloedheet wordt. Maar het zou serieus kunnen tegenvallen. Wil je het huis koel houden? Dan moet de warme lucht buiten blijven. Dus dat betekent dat de ramen en je buitenjaloezieën overdag dicht moeten blijven. Mocht je de screens van Luxaflex hebben? Ook die moeten uiteraard dicht blijven.
Zeker de ramen en deuren die naar het zuiden toe zijn moeten gesloten en bedekt blijven om hitte buiten te houden. Als de zon weg is in de avond kan alles weer open voor wat frisse lucht. De screens van Luxaflex kunnen dan weer open.
Tip 2: Doe je apparaten uit en haal ze uit het stopcontact
Het zal je verrassen hoeveel hitte er wordt gecreëerd door het gebruik van apparaten in huis. Als je een paar onnodige apparaten uit doet kan dat helpen met het reguleren van de temperatuur in de woning.
Tip 3: Vervang je gloeilampen
Doordat gloeilampen 90% van hun energie afgeven als warmte is het niet erg efficiënt. Je zou daarom wat kunnen besparen op je portemonnee en de hitte in de woning als je alle gloeilampen in de woning vervangt. Je kunt voor binnenverlichting het beste investeren in energiezuinige lampen zoals een ledlamp.
Tip 4: Investeer in Buitenjaloezieën
Mocht je de optie hebben om een investering te kunnen maken? Dan raad ik zeker aan om te investeren in buitenjaloezieën. Door de licht en warmteregulering blijft het binnen koel en aangenaam overdag. Een goedkoper alternatief zouden de screens van Luxaflex kunnen zijn. Die filteren de zonlicht en warmte maar zorgt er wel voor dat je nog steeds naar buiten kan kijken.